Adana Sabancı Merkez Camisi

Sabancı Merkez Camisi

Cumhuriyet döneminin en büyük camilerinden birisidir. 
Adından da belli olacağı gibi camiyi Sabancı ailesi finanse etmiştir. İlginç bir yapım hikayesi var. 
1980’li yıllarda Türkiye Müslümanları hac ibadetlerini yapmak için Mekke’ye çoğunlukla kara yolu ile giderler.
Adana İç Anadolu’dan ve Batı Anadolu’dan gelen hacı adaylarının hem giderken hem de dönüşte uğrak noktasıdır. Nerede ise karayolu ile hacca giden insanların yarıdan fazlası Adana üzeri giderler.
Adana’da yapılan molalarda hacı adaylarının ve hacıların ibadet ihtiyaçlarını karşılayacak yeterli altyapı ve cami yoktur.
Diyanet işleri başkanlığı harekete geçer Adana Belediyesinin tahsis ettiği arsa üzerinde 1988 yılında büyükçe bir cami inşaatı başlatılır. İnşaat planladığı gibi bitirilemez. Nerede ise 10 yıl geçmiş olmasına rağmen inşaat bir türlü tamamlanamaz.
Sabancı ailesi ile yapılan görüşmelerde cami inşaatının tamamlanmasını Sabancı ailesi üslenir. Yarı inşaatı tamamlanan caminin diğer yarısını da Sabancı ailesi finanse ederler. Daha önce Adana Merkez Camisi olarak planlanan cami Sabancı ailesinin çok büyük katkılarından dolayı Sabancı Merkez Camisi olarak 1998 yılında ibadete açılır.
Sabancı Vakfı’nın verilerine göre cami özellikleri şöyledir:
Cami mimarının ismi Necip Dinç’tir
Cami 58.900 m² alan üzerine kurulu olup bunun 12.900 m²’si kapalı alandır.
Cami’de 28.500 kişi aynı anda ibadet edebilmektedir.
Balkanların ve Ortadoğu’nun en büyük camilerinden birisidir.
Caminin 6 minaresi vardır. Kubbesi 32 metre çapındadır. Kubbeyi 8 fil ayağı taşır.
Kubbenin zeminden yüksekliği 54 metredir.
Ana kubbe etrafındaki 4 minarenin her biri 99 metre yüksekliktedir. Son cemaat mahallindeki iki minarenin her biri ise 75 metre yüksekliktedir.
Caminin 4 ders odası 10 itikaf odası vardır. (İtikaf: Ramazan ayında genellikle son on gün camiden ayrılmamak üzere 24 saatini cami içerisinde ibadet, tefekkür, zikir ile geçirme halidir. İdikaf yapan kişi tuvalet ihtiyacı gibi zorunlu ihtiyaçlar durumunda camiyi terkedebilir. Onun dışında camiden ayrılmaz.)
Mihrap, minber, ana giriş kapıları yapımında mermer kullanılmıştır.
Hatları, çinileri ile tamamen bir Osmanlı eseri havası verilmiş caminin kıble cephesinde dünyanın en büyük cami panoları vardır.
Cami kapıları kündekari tekniği kullanılarak tamamen ahşaptan yapılmıştır.
Cami minareleri betonarme olarak yapılmıştır. 

Yazıyı paylaş!