Cendere Köprüsü eski adı Chabinas olan Cendere çayı üzerine yaptırılır. Daha önce burada Kommagene krallığı zamanında yaptırılmış olan 5 gözlü küçük bir köprü var. İhtiyacı karşılamadığı için Septimius Severus tarafından o köprü yıktırılır ve bu büyük köprü yaptırılır. 1800 yaşından büyük bir köprü… Yaklaşık 25 yıl öncesine kadar üzerinden araç trafiği yapılıyordu. Ben kendim bizatihi köprü üzerinden 15 tonluk kamyonlar geçiş yaptığını gördüm. Bu örnek ile köprünün ne kadar sağlam yapıldığını görürüz.
Cendere Çayı Kahta çayını besleyen akarsulardan birisi. Bugün su çok azdır. Ama tarihte burada coşkun akan bir nehir vardır. Köprünün genişliği 7 metre, uzunluğu isi 120 metredir. Köprü zamanında Fırat havzasında romanın önemli askeri geçiş yolları üzerinde idi. Yapım kitabesine göre İmparator Septimius Severus tarafından 198/200 yıllarında yaptırılır. Kahta tarafındaki köprü başlangıcında iki sütun görürüz. Köprünün diğer ucunda da iki sütun varmış ama bu sütunlardan sadece bir tanesi ayakta.
Yan yana duran iki sütun üzerinde İmparator Septimius Severus ve karısı Julia Domna’ya ithaf edildiğine dair Latince kitabe halen okunacak şekilde durur.
Karşı taraftaki sütun üzerindeki sütunda kral olduktan sonra Caracalla olarak tanınan, Septimius Severus ve Julia Domna’nın oğlu Marcus Aurelius Antoninus Augustus’a ithaf edildiği yazar.
Şu anda mevcut olmayan 4. sütun üzerinde Caracalla’nın kardeşi Geta’ya ithaf edilen bir kitabe varmış. Caracalle babasının ölümünden sonra kardeşini öldürür ve tek başına kral olur. Onun adını da devletin her yerindeki kitabelerden sildirtir, onun adına yapılan tüm anıtları yıktırır. Onun için burada 4. sütunu da yine 1800 yıldır yerinde yok.