ERZURUM KALESİ
Muhtemelen bu alanda ilk Kale Urartular döneminde kurulur.
Şu anda gördüğümüz iç kale MS. 5. yüzyılda 408-450 yılları arasında Doğu Roma İmparatoru 2. Theodosius döneminde yaptırılır.
Theodosius doğuya ayrı bir önem verir ve Erzurum’u da garnizon şehir yapar. Kente de Theodosiopolis ismi verilir. Şehirde köklü imar faaliyetlerine girişilir. Evler, yönetim binaları, kiliseler yaptırılır.
Tabii asıl kale şu anda görülen kısımdan ibaret değil. Bir dış kale vardır, bir de iç kale vardır. Biz şu anda iç kaleyi görüyoruz.
Kale yamaçta kurulduğundan yamaç kısımları tek surlar ile çevrilir. Düzlük alanlardaki kısımlar ise çift surlar ile örülür. Surların dışında da dışarıdan saldırıları engelleyecek derin hendekler kazılır. Tabii bu eski dış kale günümüze kadar yaşamamıştır.
Dış kale tüm şehri yerleşim birimlerini içine alacak şekilde şehri çevreler. Surlar tarih boyunca devamlı tahkim edilir. Doğu Roma döneminden sonra Selçuklu vasalları tarafından, İlhanlılar tarafından, Osmanlılar tarafından kale sık sık yenilenir, kısmen değişiklikler de yapılır. Osmanlı Rus savaşında atılan toplar ile nerede ise tamamen tahrip olan dış kale surları 20. yüzyılda savunma özelliğini yitirdiğinden yeniden tamir edilmez, zamanla yıkılmaya, kaybolmaya terkedilir. Bazen de insanlara yapı malzemesi kaynağı olur. Günümüze ulaşan iç kalenin duvar kalınlıkları 2 – 2,5 m. arasında değişir. Halen kalenin 8 burcu ayakta durmaktadır.
Kale içerisinde Erzurum’un ilk camisi olan Kale camisi yaptırılır.
İçkalenin köşesinde ise uzunca bir yapı görürüz. Bu Başlangıçta gözetleme kulesi olarak kullanılır. Saltuklular bu gözetleme kulesini Minareye çevirirler.
19. yüzyıldaki tamiratlardan sonra minare saat kulesi olarak kullanılmaya başlar ve şu anda da saat kulesi olarak adlandırılır.
—————-
Sayfayı okumaya misafir olduğunuz için teşekkür ederim.
Kendi hayat felsefenize göre sağlıklı, huzurlu, mutlu yaşayacağınız güzel bir ömür dilerim… Kaderiniz hep güzel olsun…
Saygılar, Selamlar
Muammer Çelik