Kanlı Tabya

KARS TABYALARI VE KANLI TABYA
(Kafkas Cephesi Harp Tarihi Müzesi)

Tabya Arapçadan dilimize geçer. Hazırlık, donatma, yığma anlamına gelir.
Tabyaların yapılması ve kullanışı ise Cephelerde Askeri korumak için sağlam taş ve betonla yapılmış sığınaklardır. O zamanın savaş koşullarında zamanın top mermilerinin ve güllelerin tahrip edemeyeceği sağlamlıkta yapılırlar. İçerisinde askerler için koğuşlar ve cephaneler bulunur. Kars tabyaları İran saldırılarına karşı planlanır ama Ruslara karşı kullanılır. Karsta bulunan 46 adet tabyadan bir tanesi Kafkas Cephesi Harp Tarihi Müzesi olarak planlanır ve hizmete açılır.
Bu tabyanın asıl adı yeni tabyadır ama sonradan halk tarafından kanlı tabya olarak adlandırılmıştır.
Kanlı tabya denmesinin sebebine gelince:
Bu tabya 1803 tarihinde 3. Selim tarafından yaptırılır. 1828 tarihinde Ruslar Kars’a sık sık saldırılar yaparlar.
Bu saldırılardan birisinde gece baskını yapılır ve tabyada bulunan askerlerin hepsi şehit edilir. Bunun üzerine Tabya kanlı tabya olarak anılır.
Tabya 1855 ve 1877-78 Osmanlı rus savaşlarında savunma binası olarak kullanılır.
Bugün tabya içerisinde Kafkas cephesi savaşlarının izleri ziyaretçilere teknoloji de kullanılarak sunulur.
Özellikle Sarıkamış Harekatında şehit olan askerlerimizin ayaklarındaki çarıklar orijinal olarak ışıklar eşliğinde sergilenir. Sergi salonunun her iki tarafına yerleştirilen, duvarı kaplayan aynalar vasıtası ile çarıklar içerisinde yanan ışıklar askerlerimizin ruhlarının sonsuzluğa yolculuğu vurgulanmaya çalışılır.
Ayrıca kar altında kalan askerlerimizi sembolize eden vitrine cep telefonları kameraları ile bakıldığı zaman sanki karlar altı görülüyormuş hissine varılır.

———————
Sayfayı okumaya misafir olduğunuz için teşekkür ederim.
Herkese kendi hayat felsefesine göre mutluluklar diliyorum.
Saygılar Selamlar
Rehber Muammer Çelik

Her türlü görüşlerinize, eleştirilerinize ve önerilerinize açığım. Telefon numaram: 0532-2643999 email adresim: rehbermuammer@gmail.com

Yazıyı paylaş!