Erzincan – Refahiye


Sayfanın metin ve resim çalışmaları devam ediyor. 
Saygılarımızla

Ben sayfayı hazırlayana kadar sizlere Refahiye Kaymakamlığının hazırladığı tanıtım bilgilerini sunuyorum.


Refahiye hakkında bilgiler: 

Tarihçe:
Eski adı Gercanis olan Refahiye 1884 yılında ilçe olmuştur. O tarihte Erzincan Mutasarrıfı olan şefik Paşa bu bölgeye geldiğinde buranın ormanın, suyunun ve havasının güzelliği dikkatini çeker. Bunun üzerine yabancı olan Gercanis adını kaldırarak “refah yer” manasına gelen “Refahiye” adını verir. Bu tarihten itibaren isimde hiçbir değiþiklik olmamıþtır. Erzincan yöresi ile aynı yönetimler altında yaşamıştır. Cumhuriyetimizin kurucusu Atatürk Milli Mücadele’nin başladığı günlerde 29 Haziran 1919 tarihinde ilçemize gelerek bir gece konaklamış ve 30 haziran 1919 tarihinde ilçemizden ayrılmıştır.

Coğrafi Yapı:
Erzincan’a 71 km uzaklıkta, 1744 km² yüzölçümlü Refahiye ilçesinin nüfusu 1997 yılı nüfus sayımına göre 15.072’dir.

İlçe, batısındaki çam ormanları ve merkezden 10 km mesafede Soğukgöze ve Karaçam mevkileri arasında yer alan, yüksekliği 2000 m olan Dumanlı yaylaları, soğuk su kaynakları, göleti, piknik alanları ve kayak imkanları ile yaz ve kış turizmi açısından önem taşımaktadır. Her yıl Ağustos ayında bal festivali düzenlenmektedir. Ekonomisi toprak ve tarım ürünlerine dayanmaktadır. Çavdar, bakliyat ve ceviz bolca yetiştirilir.
İlçemiz, Erzincan İlimizin kuzeybatı ucunda Doğu Anadolu Bölgesi, Karadeniz Bölgesi ve İç Anadolu Bölgesinin sınırlarının birleştiği yerde kurulmuştur. 38,8 doğu boylamı ile 39,9 kuzey enleminde 1746 km2 yüzölçümünde, 1580 rakımda meskun olup, batısında Kızıldağ (2190 m), doğusunda Sakaltutan (2160 m) geçitleri yer almaktadır. İlçenin yazları ılık, kışları sert ve kar yağışlı geçer. İlçe merkezi kuzeyden güneye akan Hakoğlu ve Kocaçay (Belgazi ) dereleri ile doğudan batı yönüne akan Bolkar (Bulgar- Ilgari) çayının birleştiği düzlük ve düzlüğün batısında bulunan tepelerin yamaçları ile yamaç dere düzlüğünün oluşturduğu eşikte ve E-80 devlet karayolunun üzerinde yer almaktadır. Karadeniz Bölgesi, Doğu Anadolu Bölgesi ile İç Anadolu Bölgesini birbirinden ayıran ve Yeşilırmak ve Fırat gibi önemli nehirlerin su toplama havzası olması nedeni ile büyük bir önem taşımaktadır. İlçemizin doğusunda Vilayet Merkezi, kuzeyinde Şiran ve Alucra, kuzeybatısında Gölova ve Akıncılar batısında İmranlı, güneyinde Kemah ve İliç İlçeleri bulunmaktadır.
İlçenin iklimi; yazları ılık, kışları sert ve kar yağışlıdır
 
Ziyaret Noktaları:
Kutlutepe Kalıntıları: Cengerli köyü çevresinde bulunmaktadır. Roma ve Bizans dönemlerine ait kalıntılar vardır. Çevrede bulunan önemli yerleşim alanıdır. Tarihte Kemah-Başguvar-Dariza üçgeninde, Malatya’ya uzanan yolun kilit noktası özelliğini taşımaktaydı.
Kadıköy Kilisesi: Kadıköy kilisesi, günümüze kadar sağlam olarak gelmiştir. Kesme taştan yapılan kilisenin, giriş kapısı bezemeleriyle dikkat çeker. Kapıdaki atkı taşı üzerinde kabartma olarak işlenmiş haç motifi bulunmaktadır. Kilisenin içinde, duvar resimlerinin izleri mevcuttur. Apsisin önünde, ağaçtan yapılmış ince bir işçiliğe sahip bezemeli pano vardır.
Kutsal Kaya-Roma Antreposu: Kökeni Hititlere kadar uzanmaktadır. Kutsal kayanın kuzey kesiminde bulunan Roma Antreposu üç yuvarlak binadan oluşmaktadır.
Tarihi Esat Muhlis Camii: İlçe merkezinde bulunan Merkez Camii, batılı dönem bezeme özelliklerini göstermekte, avlusunda ise Bahaattin Paşa şehitliği bulunmaktadır.2013 yılı içerisinde restorasyon çalışması yapılan tarihi camii halkımızın ibadetine açılmıştır.
Köroğlu Mağarası: İlçenin Altköy mevkiinde bulunan mağaraya taş merdivenlerle çıkılmaktadır. Mağaranın içerisinde kesilmiş taşlardan oturma bankları vardır. Mağaranın içinde bulunan izlerin, Köroğlu’nun kır atının izleri olduğu söylenmektedir.
Bal Kaya: Yatan Arslan görünümünü andıran kayadaki oluklara, arılar yaz aylarında yuva yapmaktadır. Bu yuvalarda oluşan ballar, oyuklardan aşağıya aktığından, kayaya Bal Kaya adı verilmiştir.
Gölet: Kalkancı köyüne 2 km mesafede bulunan Kalkancı göleti ve Akarsu köyü göleti sulama amaçlı kullanılmakta ve piknik yeri özelliği de taşımaktadır.
Dumanlı Yaylaları: İlçenin batısında, Soğukgöze ve Karaçam mevkiileri arasında yer almaktadır. Denizden yüksekliği 2000 m olan dumanlı yaylaları genelde çam ormanları olmak üzere çayır ve bitkilerle kaplıdır.Doğal güzelliği, temiz havası, bol soğuksu kaynakları, av hayvanları ve kamp imkanları ile yaz ve kış turizme açıktır.
Refahiye Ormanları: Refahiye ilçesinin çevresinde yer alan çamlık alanlardır. Soğuk suları ve serin havası ile en güzel mesire yerlerindendir
 
Refahiye’ye Ulaşım
İlçemizin E-80 karayolu üzerinde bulunmasından dolayı İl merkezi ile ulaşım konusunda bir problemi yoktur. Sadece kış aylarında belirli dönemlerde Sivas yönüne doğru Kızıldağ, Erzincan yönüne doğru Sakaltutan mevkilerinde bazı aksamalar olmaktadır. Buralarda da yol hemen açılmaktadır. Yaz mevsimlerinde tüm köylerimize araç ile ulaşım sağlanmaktadır. Kış mevsiminde ise yoğun kar yağışı nedeni ile kapanan yolların açılması için köy hizmetleri ekipleri yoğun çaba sarf etmektedir. Köy Hizmetleri Şantiye Şefliğinin 8 Operatör, 3 Operatör Yrd., 4 Şoför, 1 Ahçı ve 1 Bekçi olmak üzere toplam 13 personeli bulunmaktadır. Köy Hizmetleri Şantiye Şefliğinde bulunan araçlar; 4 adet greyder, 2 adet dozer, 1 adet kar savurmalı, 1 adet kar bıçaklı man, 1 adet servis aracı, 2 adet pikap, 1 Adet lastik tekerlekli kepçe.
EKONOMİ

Bölgenin ekonomik durumu tarım ve hayvancılığa dayanmaktadır. İlçe Merkezinde T.C. Ziraat Bankası, Tarım Kredi Kooperatifi ile Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanlığı bulunmaktadır. 

Ekilen tarla arazisinin 1/5 lük bölümü ancak sulanabilmektedir. Sulanabilen arazilerin büyük bir bölümü devletin yaptığı tesislerle, çok az bir bölümü ise çiftçilerin oluşturduğu yapılarla sulanmaktadır.

Kış mevsiminin uzun geçmesi ve iklimin soğuk olması sebebiyle bazı köyler dışında meyvecilik ve sebzecilik yapılmamaktadır. Köylerde genellikle buğday, arpa, yonca, korunga yetiştirilmektedir.
Ekonomik şartlar sebebiyle büyük şehirlere göçün son yıllarda artması İlçe hayvancılığını olumsuz yönde etkilemekte ve hayvan sayısı her geçen gün düşmektedir.
İlçemiz arıcılık yönünden de oldukça önemli bir potansiyele sahiptir. İlçemizde 21.000 adet arılı kovan mevcuttur. İlçemizde hale hazırda 450 aile arıcılık yapmaktadır. Yıllık bal üretim miktarı 630 tondur.
İlçemizde sanayi alanında faal olmayan bir kablo fabrikası vardır. Fabrika 1996 yılında üretime geçmiştir. Fabrika ayda 50 ton bakır, 35 ton PVC’yi işleyebilecek ve 30 kişiyi istihdam edebilecek kapasitededir. Fabrikanın % 18 hissesi, İl Özel İdaresine aittir. İlçemizde 1995 yılında inşaatına başlanan ve 2001 yılında inşaatı tamamlanan küçük sanayi sitesi de vardır. 2004 yılında faaliyete geçen Küçük sanayi sitesinde 42 dükkan bulunmaktadır
KONAKLAMA
1) AKBULUT KAYAK TESİSİ
Telefon : 0446 611 25 00
1989 yılında hizmete açılan kayak tesisleri Erzincan il merkezine 42 km., ilçemiz merkezine 28 km. uzaklıktadır. Ankara-Erzincan E-80 devlet karayolu güzergahı üzerinde olup yoldan geçerken görülmektedir. Tesis anayota 800m. Uzaklıktadır.
Tesislerde kayak mevsimi, yıllara göre değişmekle birlikte, genellikle Aralık ayında başlar ve Nisan ayına kadar devam edet Kar kalınlığı 900-150 cm. civarındadır.
1046m. Uzunluğunda ve 1200kg. Kapasiteli teleski ile kayağın doyumsuz tadını çikar mak mümkündür. Çeşitli yerlerde ve eğimlerdeki 1200 m. İle 3.5 km. arası, kolay, orta ve zor düzeyde pistleri her yaşta ve her düzeydeki kayakçıya büyük keyif verecektir Kayak Tesislerinde 65 kişilik konaklama kapasiteli ve 29 odadan ibaret üç yıldızlı kayak evi ile geceyi geçirme imkanı bulunmaktadır. Günlük stresten uzaklaşmak ve hafta sonunu değerlendirmek için ideal bir yerdir
2) ESADAŞ DİNLENME TESİSLERİ
Telefon : 0 446 611 25 00 – 444 00 25
3) ALTUN OTEL
Telefon : 0446 611 23 55
Yeni hizmete açılan ALTUN OTEL E-82 Karayolu üzerinde bulunan 48 yatak 23 oda Kafeterya, Dinlenme salonu, Sıcak su, Tüm odalarda Mini bar ve TV ‘si bulunan konaklama için en ideal otellerimizden biri.
YÖRESEL
Kadınlar : Fistan, Yelek, Önlük, Fes, Çit, Yün Çorap
Erkekler : Şapka, Ceket, Gömlek, Pantolon (İngiliz kilot pantolon)
Çorbalar : Mercimek, tarhana, fıtı (düğülcek), arpa haşılı çorbası, yayla çorbası, işkembe, paça, ayranlı çorba (yarma), ayranlı kesme çorbası, mercimekli kesme çorbası, herle (un) çorbası, şehriye çorbası, ısırgan çorbası, domates çorbası, evelik çorbası ve sütlü çorba.
Et Yemekleri : haşlama, kızartma, sac kavurma, tas kebabı, ızgara köfte, sulu köfte, güvenç, döner, şiş kebabı, pirzola kebap, özellikle piknikte ve yaylada yapılan et yemekleridir.
Sebze Yemekleri : Pırasa, ıspanak, karnıyarık, musakka, taze fasulye, lahana sarma, evelik sarma, üzüm yaprağı sarma, kuru fasulye, kabak dolma, biber dolma, domates dolma, soğan dolma, madımak kavurma, patates kavurma, kapuska, çılbır, karnabahar, havuç kızartma ve sebzeli kebap.
Karışık Yemekler : Keşkek, mantı, bulgur pilavı, pirinç pilavı, makarna, kuskus ve bubukkodur.
Hamur işleri ve tatlılar ;
Börek Çeşitleri : Katmer, pağaç, kabarcık, bişi, gözleme, beksimet, kömbe çeşitleri, kete, çörek çeşitleri, lahmacun, pide, erişte
Tatlı Çeşitleri : Kadayıf, baklava, bülbülyuvası, helva, kabak tatlısı, revani, pasta kek, lokma tatlısı, aşure, kalbur hurması, pekmez, kasefe, reçel çeşitleri ve kuşburnu marmelatıdır.