Selçuklu Sarayı

Selçuklu Sarayı

Önce sarayın tanıtım tabelasını okuyalım.
Bismillahirrahmanirrahim
Ben Selçuklu Sultanı Alparslan ani şehrini fethettim ve yönetimine kendi hükümdarlığım altındaki şeddatlıoğullarından Ebu Manuçer’i atadım.
Selçuklu Sarayı Selcuklu Türkleri tarafından XII. yüzyılda yapılmıştır.
Sarayın ne zaman inşa edildiği hakkında kein bir bilgi yok. Muhtemelen kent fethedilir edilmez yeni yönetimin oluşturacağı kurumlar ve yönetim için buraya bir geçici yönetim binası yapılır. Daha sonra 12. yüzyılın başında da bu saray yaptırılır.  İhtiyaç dahilinde de büyütülür. Daha sonraki şehrin sık sık el değiştirdiği dönemlerde şehre hakim olan Gürcüler İç kaledeki Kamsarakanlar Ermeni sarayını kullanırlar, Müslümanlar ise bu sarayı kullanır.
Sarayın orijinali iki katlıdır. Birinci kat ahşap malzeme kullanıldığı için günümüze kadar dayanamamış, yıkılmış. Katlar arasını ayıran muhtemelen sedir ağıcı kirişlerin yerleştiği yuvalar duvarlarda kısmen görülür.
Sarayın en göz alıcı yeri ise giriş kapısıdır. Tüm Selçuklu yapılarındaki ana giriş kapısı süslemeleri burada da kendisini başka bir güzellikte gösterir. Bilindiği gibi Selçuklu yapılarında taşın adeta bir dantela gibi işlendiği görülür.
Taş işçiliğinin en güzel bir şekilde işlenmesi ile portaldeki 8 köşeli Selçuklu yıldızları ile haç motifleri biri birlerine bağlanmışlardır. Üst kısımda da pencere kenarlarındaki baklava motifleri ayrı bir güzellik arz eder.
Sarayın karşılama odaları avlusu, büyükçe bir salonu ve etrafındaki odaları ile çok mükemmel çeşmesi dikkati çeker.
Sarayın arkası Bostanlar Deresi surlarına yaslanır.

———————
Sayfayı okumaya misafir olduğunuz için teşekkür ederim.
Herkese kendi hayat felsefesine göre mutluluklar diliyorum.
Saygılar, selamlar
Rehber Muammer Çelik

Her türlü görüşlerinize, eleştirilerinize ve önerilerinize açığım.
Telefon numaram: 0532-2643999   e-mail adresim: rehbermuammer@gmail.com

Yazıyı paylaş!